Novičnik 19/20: Spol in znanost na ZRC SAZU

Datum objave: 09. november 2022

Spoštovane in spoštovani,

izšla je dvojna številka Novičnika 19/20: Spol in znanost na ZRC SAZU, ki informira o dejavnostih Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in ZRC SAZU na področju raziskovanja spolov in enakih možnosti v akademski sferi.

V septembrsko/oktobrski izdaji med drugim obveščamo o zaključeni seriji delavnic o načrtih za enakost spolov v okviru projekta Etika, integriteta in enakost spolov v raziskovalnem prostoru Slovenije: med politikami in njihovo implementacijo, katere so bile posnete in si jih lahko ogledate na ZRC Youtube kanalu. Obveščamo tudi o izidu dveh novih publikacijah A Community of Practice Approach to Improving Gender Equality in Research ter Structural Positions, Hierarchies, and Perceptions of Gender Equality: Insights from a Slovenian Research Organisation, pri katerih smo sodelovale.

V tej številki si lahko preberete tudi delček uvoda knjige Naše znanstvenice: kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji, ki je zasnovana kot zbirka prispevkov o 27 znanstvenicah, ki so svojo znanstveno disciplino premaknile »korak naprej«. Knjiga bo izšla do konca leta 2022 pri Založbi ZRC SAZU.

Tako kot v prejšnjih številkah objavljamo tudi informacije o štipendijah za raziskovalke in raziskovalce na začetku karierne poti.

Vabljeni k branju!