Skip to main content

Razstava »Otroci Černobila na Kubi: izgubljeni dokumenti«

Datum objave: 06. september 2023

Razstava "Otroci Černobila na Kubi: izgubljeni dokumenti" avtoric Sonie Cunliffe in Maribel Acosta Damas prinaša izbor fotografij iz arhivov kubanskih dnevnikov Granma in Juventud rebelde, ki pričajo o danes težko predstavljivi mednarodni solidarnosti in edinstvenem humanitarnem programu, v okviru katerega so med letoma 1990 in 2011 zaradi posledic sevanja po černobilski jedrski katastrofi na Kubi zdravili 26 000 otrok iz Belorusije, Rusije in Ukrajine.

Otroke Černobila, kot so jim rekli na Kubi, so namestili v pionirskem mestu Hose Marti – bolj znanem kot Tarara, počitniškem kompleksu na obali morja, vzhodno od Havane. Tam so ponavadi preživeli 45 dni, kolikor je bilo potrebno za medicinske preiskave, zdravljenje in okrevanje s pomočjo morja in sonca. Otroke z bolj resnimi zdravstvenimi težavami so zdravili več mesecev ali celo let. Nekateri so se zaradi zdravljenja večkrat vrnili na Kubo, zdravljenje drugih pa je trajalo tako dolgo, da so na Kubi tudi ostali.

Med slednjimi je tudi Oleksander Savchenko – Saša, ki je bil v trenutku jedrske katastrofe star eno leto in z družino živel v Černigovu v Ukrajini, danes pa živi na Kubi. Dokumentarni film »Saša: otrok iz Černobila« (2020) kubanskih režiserjev Roberta Chilea in Maribel Acosta Damas skozi njegovo zgodbo pripoveduje o mednarodni solidarnosti, človečnosti, sočutju, hvaležnosti in upanju.       

V sredo, 13. septembra 2023, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC SAZU na otvoritev razstave »Otroci Černobila: izgubljeni dokumenti«, projekcijo dokumentarnega filma »Saša: otrok iz Černobila« in pogovor z avtoricama Maribel Acosta Damas in Sonio Cunliffe ter avtorjem glasbe Jorgeom Antoniom Fernández Acosta.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2023.

Vljudno vabljeni!