Odmevnost pogovora o stripu Peršmanova domačija. 25. april 1945

Datum objave: 31. januar 2023

V torek, 24. januarja je v Atriju ZRC potekal pogovor o stripu Peršmanova domačija. 25. april 1945, ki je izšel pri Založbi ZRC.

Slovenski prevod grafičnega romana opisuje enega zadnjih nacističnih zločinov, zagrešenega nad Koroškimi Slovenci in Slovenkami v drugi svetovni vojni. Na pogovoru so sodelovali: Evelyn Steinthaler, avtorica, dr. Daniel Wutti (Pedagoška visoka šola na Koroškem, Avstrija, in Društvo/Verein Peršman) ter dr. Jovana Mihajlović Trbovc (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU), ki je pogovor tudi povezovala.

Grafični roman z naslovom Peršmanova domačija in podnaslovom 25. april 1945, ki ga je leta 2018 objavila dunajska založba Bahoe books, opisuje pokol na Peršmanovi domačiji, odročni koroški kmetiji, kjer so v zadnjih dneh druge svetovne vojne enote SS v sodelovanju s policijo postrelile 11 civilistov. Zgodbo za strip je naredila Evelyn Steinthaler, pisateljica, novinarka in prevajalka, ki je otroštvo preživela v Vetrinju, avtorica risb je Verena Loisel, ilustratorka in striparka z Dunaja, spremno besedo pa je napisala dr. Lisa Rettl, zgodovinarka iz Celovca. Za prevod v slovenščino je poskrbel Jernej Biščak.

Več o stripu Peršmanova domačija v daljšem zapisu na naši spletni strani: https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/novice/persmanova-domacija-zlocin-brez-kazni

Pogovor si lahko ogledate na našem kanalu YT: https://www.youtube.com/watch?v=UWOoXDX9tF4.

O pogovoru je izčrpno pisalo več medijev:

Delo (V otroštvu so me psovali zaradi babice Slovenke), Delo (Vojna v besedi in sliki), RTV SLO (Risoroman o dolgo zamolčanem nacističnem pokolu na avstrijskem Koroškem), Mladina (Nacistični zločini nad koroškimi Slovenci), oddaji Svet kulture Program Ars (Risoroman o nacističnih zločinih na avstrijskem Koroškem) ter VAL 202 (Peršmanova domačija) ter ORF (Risoroman o Peršmanu predstavili v Ljubljani).