Osnovni podatki
5. november 2014 ob 12:00
Sejna soba, Novi trg 2, prvo nadstropje

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Opis

 

V sredo, 5. 11. 2014, vas ob 12h vabimo na SIRSeminar, kjer bosta svoje članek predstavila Miha Kozorog in Alenka Bartulović:

Sevdalinka v eksilu, revisited:

Glasbeno ustvarjanje med mladimi bosanskimi begunci v Ljubljani v 1990ih

Med raziskovalci sevdalinka v eksilu velja za očiten izraz begunske bosanske oziroma bošnjaške identitete. Čeprav je ta vidik pomemben, pa avtorja verjameta, da je identitetna razsežnost sevdalinke morda prepoudarjena. Zato pojav sevdalinke v Sloveniji na eni strani razumeva kot kompleksen proces izkušnje negotovosti in travme kot posledice prisiljene migracije, in na drugi kot izraz maldostniške kreativnosti in iskanja izrazne svobode na drugi strani. Poleg tega trdita, da imajo v tem procesu pomembno vlogo institucije in posamezniki. Zato premakneta poudarek s kolektivne izkušnje begunskega glasbenega življenja na osebno, izrazito individualno izkušnjo.

Diskutantka: Ana Hofman

Alenka Bartulović je doktorirala iz kulturne antropologije na Univerzi v Ljubljani. Trenutno dela kot raziskovalka in asistentka pri Etnologiji Balkana. Raziskovalno se ukvarja s post-socialističnimi transformacijami,  (anti)nacionalizmom in procesi identitetnimi procesi na Balkanu; spominom, spominjanjem in pozabo; konstrukcijo in reprezentacio Drugega (orientalizmi, balkanizmi), spol in generacijski odnosi in manifestacije v popularni kulturi.

Miha Kozorog je doktoriral iz etnologije na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2010 je prekarno zaposlen kot raziskovalec na Filozofski fakulteti UL (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo). Raziskovalno se je največ ukvarjal s turizmom, produkcijo krajev in popularno kulturo.

 

Novičnik 10: Spol in znanost na ZRC SAZU

30. 9. 2020 – Inštitut za kulturne in spominske študije

Več >>