Osnovni podatki
29. januar 2013 ob 12:00
Mala dvorana, ZRC SAZU

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Opis

Pouk o holokavstu – Pedagoška filozofija Jad Vašema

Predavanje: dr. Chava Baruch, Jad Vašem, Jeruzalem, Izrael

 

Pedagoška filozofija obsega pristop k izobraževanju, kakor ga izvajajo na Mednarodni šoli za raziskovanje holokavsta v jeruzalemskem Jad Vašemu.

Holokavst, dogodek brez primere, je izredno močno zatresel temelje civilizacije, zaradi česar danes predstavlja univerzalno opozorilo človeštvu. Obenem nam nalaga veliko odgovornost, da o tem dogodku poučujemo in izobražujemo ljudi.

Holokavst je človeška zgodba in kot tako jo moramo tudi poučevati. To je tisto, kar ji daje pomen tudi danes. V poučevanju o holokavstu si zastavljamo tri ključna vprašanja: Zakaj, kaj in kako? Pomembno je, da najprej razumemo zakaj je poučevanje o tem dogodku potrebno ter se šele potem obrniti k vprašanjem vsebine in metodologije.

 

Dr. Chava Baruch je diplomirala na Hebrejski Univerzi v Jeruzalemu s temo budimpeškega geta v letu 1944, v doktoratu pa je raziskovala razumevanje in percepcijo neoloških Judov v Budimpešti med leti 1919 in 1943. Dr. Baruch sodeluje z izobraževalnimi ustanovami na Madžarskem, Hrvaškem, Češkem, v Romuniji, Srbiji in Sloveniji.

Novičnik 9: Spol in znanost na ZRC SAZU

29. 6. 2020 – Inštitut za kulturne in spominske študije

Več >>