Osnovni podatki
26. januar 2012 ob 19:00
Mala dvorana, ZRC SAZU

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Opis

Spominjanje v kulturi »post-pomanjkanja«

V dobi »post-pomanjkanja« prihaja do konvergence med kompulzivno kulturo digitalizacije in povezljivosti – žene jo dosegljivost, prenosnost in vseprisotnost digitalnih naprav – in spominske kulture, ki se zdi obsedena s preteklimi konflikti in katastrofami.

Dr. Andrew Hoskins pojem kulture »post-pomanjkanja« razume kot tisto, kar definira načine, kako so, še posebej v 21. stoletju, nekateri dogodki 'mediatizirani' in obravnavani kot spomin in v spominu. V predavanju dr. Hoskins obravnava primer mediatiziranega spomina na londonski bombni napad 7. julija 2005 (7/7), v katerem so štirje samomorilski napadalci ubili 52 in ranili več kot 770 ljudi. Z ozirom na proces izoblikovanja različnih tekmujočih spominskih naracij dogodkov 7. julija 2005 skozi 'interakcijske prečnice' spominjanja se dr. Hoskins sprašuje, kakšno vlogo ima interpenetracija digitalnih medijev in povezljivosti na eni strani ter spominska kultura na drugi.

 

Dr. Andrew Hoskins je predstojnik sveta raziskovalcev Fundacije Adama Smitha. Pri svojem raziskovalnem delu se osredotoča na teoretske in empirične raziskave sodobne ‘ekologije novih medijev’ in lastnosti  ter izzivov varnosti, individualnega, socialnega in kolektivnega spomina. V preteklosti se je ukvarjal tudi z raziskavami spremenljivih odnosov med mediji, vojno in terorizmom, mediji in radikalizacijo ter mediji in spominom. Dr. Hoskins ustanovitelj in so-urednik revij Memory Studies ter Media, War & Conflict in so-urednik knjižne zbirke Memory Studies založbe Palgrave MacMillan.

Novičnik 8: Spol in znanost na ZRC SAZU

21. 4. 2020 – Inštitut za kulturne in spominske študije

Več >>