Title:
Dežela senc [druga izdaja]. Spomin na izgon in izginotje judovske skupnosti v Prekmurju
Authors:
Year:
Keywords:
Language(s):
Description

Dežela senc je berilo za uporabo pri pouku zgodovine v slovenskih osnovnih in tudi srednjih šolah. V prvem delu so predstavljene zgodovinske razmere, ki so vodile do antisemitizma in holokavsta v Evropi, v drugem pa so podrobneje predstavljene slovenske razmere. Podrobneje je opisana izkušnja preživele interniranke Erike Fürst, posebna pozornost pa je namenjena izboru slikovnega gradiva, med katerim so tudi odlomki iz dveh grafičnih novel: Maus Arta Speigelmana in Berlin (knjiga 1 in 2) Jasona Lutesa. Prva, nedopolnjena izdaja je izšla leta 2012, tudi v angleščini.

The Land of Shadows was first conceived as a complementary resource for History classes in Slovenian high schools. It served to complement to the patchy Holocaust teaching resources. It consists of two parts: the first part features a historical overview of anti-Semitism and eventually the Holocaust in Europe, which is followed by an account of the situation in Slovenia. The authors relied on the life-story of Mrs Erika Fürst, one of the Holocaust survivors from Prekmurje, Slovenia.

In creating a compelling and touching narrative, the authors used visual material from the archives and from various publications depicting the period and the problematic, notably excerpts from two graphic novels: Art Speigelman’s Maus, Jason Lutes’ Berlin.

More ...

Dežela senc; Recenzije, Demokracija 19/XX, 7. 5. 2015

Publishing House

Založba ZRC

ISBN

978-961-254-758-5

Specifications

paperback • 15 × 20 cm • 76 pages

Price

2,00 EUR (Regular)
2,00 EUR (Club)

E-publications

(12 MB)