Osnovni podatki
17. oktober 2014 ob 12:00 do 17. oktober 2014 ob 13:00
Sejna soba, Novi trg 2, prvo nadstropje

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Opis

Vabimo vas na SeminarSIR z gostom Larsom Berglundom.

»Glasbeno-kulturna izmenjava v novoveški Evropi: teoretične perspektive in empirični primeri?«
 

Lars Berglund bo predstavil projekt, ki nastaja v sodelovanju med Univerzo v Uppsali, Royal Holloway iz Londona in Bachovim Arhivom iz Leipziga. Projekt se osredotoča na glasbo v zgodnji moderni Evropi (c.1550-1750) in poskuša združiti antropološke in družbeno-teoretske pristope s tradicionalnejšimi metodami, kot so analiza virov, glasbena analiza, itd.

Ob tem se osredotoča na vidike kot so medkulturna izmenjava in prenos, hibridizacija in kulturni prevajanje. V prezentaciji bo Lars Berglund skozi študije primera predstavil tri vidike: geografsko/kulturni, družbeno hierarhični v določeni regiji, in vidik časovne perspektive in uporabe zgodovine.

Lars Berglund je izredni profesor in vodja Oddelka za muzikologijo na Univerzi v Uppsali, Švedska. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z zgodovino glasbe v 17. stoletju, pri čemer ga vodi želja po iskanju povezav med hermenevtiko, zgodovinsko antropologijo in zgodovino idej. Od leta 2012 koordinira raziskovalno mrežo (STINT) »Glasbeno-kulturna izmenjava v novoveški Evropi 1550-1750«, v sodelovanju z Royal Holloway, London University in Bach Archiv, Univerza v Leipzigu. Poleg tega se raziskuje tudi debate o umtenosti, glasbi in estetiki na Švedskem po drugi svetovni vojni.

 

Kdaj in kje?

17. oktober 2014 ob 12.00,

Seja soba ZRC SAZU, prvo nadstropje

Novi trg 2

Novičnik 10: Spol in znanost na ZRC SAZU

30. 9. 2020 – Inštitut za kulturne in spominske študije

Več >>