Novičnik 10: Spol in znanost na ZRC SAZU

Published on: September 30, 2020

 

Spoštovane in spoštovani,

izšla je deseta številka novičnika Spol in znanost na ZRC SAZU, ki informira o dejavnostih Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in ZRC SAZU na področju raziskovanja spolov in enakih možnosti v akademski sferi.

V septembrski izdaji, med drugim, pišemo o tem, da je Dr. Heidemarie Uhl prva ženska, ki je prejela prestižno priznanje ZRC SAZU v zadnjih 25 letih.

V tokratnem novičniku si lahko preberete tudi o tem, kdo je zavezan narediti načrt za enakost spolov v javnih raziskovalnih zavodih. Prispevek govori o tem, kako se je Republika Slovenija v nekaj ključnih uradnih dokumentih zavezala, da bo podprla oblikovanje načrtov za enakost spolov v JRO. Vendar pa ta zaveza za enkrat ostaja zgolj na deklarativni ravni.

Preberete si lahko delček prispevka o delu zgodovinarke Melite Pevec Stele (1894-1973), ki ga je pripravila prav tako zgodovinarka Mateja Ratej (Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU), ki bo objavljen v zborniku z delovnim naslovom Naše pomembne znanstvenice. Zbornik, ki je v pripravi, bo zajemal prispevke o znanstvenicah, ki so pomembno prispevale k razvoju znanosti na področju nekdanje Jugoslavije.

Tako kot v prejšnjih številkah objavljamo tudi informacije o štipendijah za raziskovalke in raziskovalce na začetku karierne poti.

Vabljeni k branju!