10

APR

19:00

Mesta v gibanju - postosmanska dediščina

Odprtje razstave


Basic Info

April 10, 2019 at 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Description

Ankara, Beograd, Istanbul in Sarajevo skozi oči fotoreporterjev v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja.

Prijazno vabimo na odprtje razstave z naslovom Mesta v gibanju — postosmanska dediščina, ki skozi fotografije orisuje razvoj novih držav, ki so nastale iz ostankov Osmanskega cesarstva.

Fotografije so nastale v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja in so bile objavljene v takratnem turškem in jugoslovanskem dnevnem časopisju. Razstava predstavi 200 skrbno izbranih in digitalno obdelanih fotografijh, ki beležijo spremembe v štirih mestih (Istanbul, Ankara, Beograd in Sarajevo) v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja. Razstava skozi objektiv fotoreporterjev časopisov kot so Cumhuriyet in Aksam (Istanbul) ter Politika in Vreme (Beograd), raziskuje, kako so se mestna središča prilagodila vrednotam novih elit, kako se je preko množičnih športnih prireditev, z novimi trendi v modi in obnašanju, rodil moderen meščan, medtem ko je vsakdanje življenje na ulici ostalo nespremenjeno.

To je potujoča razstava, ki je svojo premiero doživela v Baslu in je rezultat akademskega raziskovalnega projekta »SIBA – A Visual Approach to Exploring Everyday Life in Turkish and Yugoslav cities, 1920s and 1930s'«, ki ga je vodila dr. Nataša Mišković z Univerze v Baslu.

Razstava Mesta v gibanju torej prikazuje časopisne fotografije medvojnega obdobja dveh na novo nacionalno zasnovanih držav, pri čemer se osredotoča na štiri mesta, ki jih je ta sprememba prizadela na povsem različne načine: Istanbul in Ankaro v Turčiji, Beograd in Sarajevo v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (od leta 1928 v Kraljevini Jugoslaviji). Istanbul je bil nekdanji center propadlega Osmanskega cesarstva, Ankara je postala prestolnica nove Turčije. Mesto Beograd, prestolnica Srbije, je prerasel v glavno mesto Jugoslavije, medtem ko je Sarajevo prvič dobilo upravo v svojem lastnem jeziku.

Na razstavi predstavljene fotografije ponujajo nepričakovan uvid v tuje, pa vendar bližnje načine življenja. Spremembe so se še posebej kazale v mestnih središčih. Sprehajalci, oblečeni po najnovejši modi, so se prebijali skozi promet modernega mesta, hodili tik ob novozgrajenih objektih in številnih gradbiščih. Tako v mestnih središčih, kot na pravkar zgrajenih stadionih, so se odvijale vojaške parade, kot tudi športna in mladinska srečanja, ki so slavila nacionalni preporod. Na drugi strani pa so na stari čaršiji/bazarju, trgovskem središču vsakega osmanskega mesta, ljudje vseh slojev trgovali in pili kavo, tako kot so to počeli od nekdaj. Kot da bi se za njih čas ustavil.

Razstavo v Ljubljani je pripravila Univerza v Baslu (Švica) v sodelovanju z ZRC SAZU in Muzejem Jugoslavije (Beograd, Srbija).

Razstavo bo odprla vodja in kuratorka razstave prof. dr. Nataša Mišković (Univerza v Baslu).

Na ogled bo do 10. maja 2019.